מהמעבדה לצלחת – על טיפוח עגבניות והגשמת חלום

"עוד בילדותי בער בי הרצון להיכנס לעולם טיפוח הירקות. אין ספק שהעשייה בחברת הזרע הגשימה לי חלום".

ראיון עם נטע דויטש למגזין החקלאי ישראל אגרי.

פורסם בישראל אגרי:

טיפוח עגבניות - נטע דויטש

חברת הזרע היא מהחברות המובילות בעולם בטיפוח, ייצור ושיווק זרעי מכלוא של ירקות וגידולי שדה. השקעתה במחקר ופיתוח מתקדמים מאפשרת

 לחברה לספק למגדלים וצרכנים בכל רחבי העולם פתרונות ייחודיים וחדשניים. הזרע מפתחת מוצרים בעלי טעם ומראה משופרים, שהם בריאים יותר ובעלי חיי מדף ארוכים. במיוחד, הזרע ידועה כמובילה עולמית בתחום טיפוח זני העגבניות. 

במהלך יום פתוח שערכה החברה פגשנו את נטע דויטש, העובדת בחברת הזרע מזה 11 שנה וחלק מהמוצרים שטיפחה כבר נמצאים למכירה על מדפי רשתות המזון. עיקר עיסוקה של נטע היום הוא טיפוח זני עגבניות הגדלים בשטחים פתוחים בעולם. ביקשנו מנטע שתספר לנו …

"עוד בילדותי בער בי הרצון להיכנס לעולם טיפוח הירקות. אין ספק שהעשייה בחברת הזרע הגשימה לי חלום".

זני העגבניות המתאימים לגידול בשטח פתוח נחלקים לשני סוגים: זנים מסוג "בלתי מסיימים" וזנים מסוג "מסיימים". 

זנים מסוג "בלתי מסיימים" – מאופיינים בצמח שיכול לגדול למשך זמן ארוך, צמח גבוה, חזק, מאפשר קטיף מתמשך, גידול בהדליה. במדינות כגון ברזיל, אוסטרליה ודרום אפריקה שיטת ההדליה מתבצעת בשטח פתוח, בתנאי אקלים חם וגשום. 

זנים מסוג "מסיימים" – מאופיינים בצמח שזמן הגידול שלהם קצר יותר, גידול שרוע או בהדליה. זנים אלה נאמנים לשמם – כלומר, גידולם מסתיים במהירות ועלות הגידול נמוכה יותר, הם מקנים יבול גבוה בטווח קצר. 

מספרת נטע: "אני עובדת על מגוון רב של זנים – מקטנים ועד גדולים, מטיפוסים כגון – Roma, Beef ובתנאי אקלים שונים וכו', ולכן אני נהנית ממגוון גנטי רחב מאוד, שמאפשר ליצור הרכבים שונים ומגוונים."

לדברי נטע, תהליך הטיפוח מתחיל בהגדרת המוצר, מלאכה שלה שותפים צוותים מאגפי המו"פ, השיווק והמכירות. בתהליך זה נלקחים בחשבון גורמים רבים כגון תנאי סביבת הגידול, שיטת הגידול המבוקשת (בית רשת/שטח פתוח/חממה), עמידויות למחלות, וכמובן טעמיו של הצרכן הסופי – גודלה של העגבנייה, צבעה וטעמה. בטורקיה למשל, יש ביקוש לעגבנייה עגולה מסיימת גדולה במיוחד 220-250 גר', באתיופיה הביקוש הינו לעגבנייה מסיימת מטיפוס רומא 130 גר' ובברזיל הביקוש לעגבנייה בלתי מסיימת עגולה 220-250 גר'.

השלב הבא בתהליך הטיפוח, מעידה נטע, הוא שלב הסלקציה. "עוברים בשטח בחיפוש אחר הצמחים שיהיו ה"הורים" שיס

פקו את התכונות המתאימות והמבוקשות לנו, ובאיסופם. צמחי ה"הורים" מועברים לייצור מכלואים בהתאם לפרוטוקול התכונות המבוקש. בשלב הזה מיוצרים כ-400 מכלואים שנשתלים בשטח הניסוי בצורה מסוימת מאוד: בכל חלקה, המחזיקה ב"תעודת זהות" משלה, יש 10 צמחים. אם התוצאות המתקבלות הן לשביעות רצוני ומותאמות להגדרת המוצר, אני מחליטה להתקדם". 

בשלב הבא, מוסיפה נטע לספר, " אני בוחרת כעשירית מתוך ה-400 מכלואים שנשתלו, אני מקדמת אותם לשלב הבא, המתמקד שוב בייצור מכלואים עם "הורים" מיוצבים יותר. את מכלואים אלה אני מעבירה לאתרי היעד לצורך שתילה ותצפית. בשלב זה אנו מבצעים מספר ניסיונות אצל מגדלים נבחרים בכל יעד כדי לראות עד כמה תנאי הסביבה המשתנים משפיעים על התוצר, עוד לפני שאפנה לייצור מסחרי".

"אני מקפידה להתחשב בשלבי העבודה של החקלאי, בתהליך הקטיף, בחיי המדף המבוקשים. למשל, במקומות מסוימים קוטפים עגבניות ירוקות, באחרות קוטפים אותן כשצבען אדום מלא, ואז צריך להתחשב במוצקות הפרי, משום שפרי אדום שלא יהיה מוצק דיו לא יהיו לו חיי המדף המבוקשים". 

"לאחר מכן יחד עם מנהלי המוצר ואנשי המכירות, אנחנו מחליטים אילו זנים יעברו לשלב השלישי. בנקודה זו ייתכן מצב שנקדם זן אחד עד שלושה בלבד. הזנים הבודדים שנבחרו נשתלים בכמות גדולה בשטח גדול יותר כדי לבחון את יציבותם. אנשינו צופים בזנים אלה ובודקים אותם בהשוואה לזנים המסחריים הקיימים בשוק, מפני שהמטרה היא לחדור אל השוק, וכאמור להעניק ערך מוסף למגדלים. לפני שמגיעים אל השלב המסחרי עורכים ניסוי נוסף, עם פחות זנים, אך עם מספר צמחים רב יותר.

בסך הכול תהליך הטיפוח המרתק נמשך 5 עד 6 שלבים ומתרחש הן במעבדה והן בשטח. אני אוהבת את העבודה שלי ונרגשת לראות את התוצר הסופי מצליח לאחר תהליך ארוך ומורכב. יש תחושה של סיפוק כשאני נפגשת עם החקלאי שמגדל את הזן ומרוצה מתוצאותיו, כשהזן מגיע לצלחת של הצרכן הסופי ובעיקר להיות המטפחת לזן מוביל שוק. 

לקריאת המאמר באתר ישראל אגרי.